Uw medewerker krijgt een verkeersongeval onder invloed na een bedrijfsfeestje. Bent u daar mee aansprakelijk voor?

Uw medewerker krijgt een verkeersongeval onder invloed na een bedrijfsfeestje. Bent u daar mee aansprakelijk voor?

De eindejaars- en nieuwjaarsperiode is de feestperiode bij uitstek. Wellicht wordt er ook bij u op de werkvloer dan al eens een glaasje geschonken op het einde van het jaar of naar aanleiding van nieuwjaar. Op zich niets mis mee, het kan zelfs de band tussen uw medewerkers versterken. Maar wat als één van uw medewerkers een ongeval voor heeft na zo'n feestje op het werk?

Wettelijk kader

Wettelijk gezien kan u als werkgever in principe niet aansprakelijk gesteld worden voor het ongeval. Uw medewerker draagt hiervoor de verantwoordelijkheid. U kunt een medewerker wel verbieden om dronken te rijden. Wanneer er een context gecreëerd is waarin de werknemer zich ‘verplicht’ voelde om alcohol te gebruiken, kan de rechter in uitzonderlijke gevallen beslissen om de werkgever mee aansprakelijk te stellen. 

Op menselijk vlak

Afgezien van de juridische aansprakelijkheid, hebt u als werkgever een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De gevolgen van een ernstig ongeval voor uw werknemer en mogelijke slachtoffers zijn ingrijpend en vaak levenslang. U kunt die voorkomen door uw werknemer na een bedrijfsfeestje te wijzen op zijn verantwoordelijkheid. 

Wat kan u doen?

  1. Voorzie in uw arbeidsreglement een bepaling over alcoholgebruik op het werk. Het is mogelijk om een nultolerantie rond alcohol te handhaven. De werkgever is immers verantwoordelijk voor het welzijn van zijn werknemer en dient alles in het werk te stellen ter voorkoming van ongevallen.
  2. Sensibiliseer uw medewerkers in het kader van de welzijnswet rond de risico’s in het verkeer en de factoren (zoals alcohol) die daarop invloed hebben. 

Tip : Vzw Rondpunt bracht een handboek uit en organiseert getuigenissen van verkeersslachtoffers en nabestaanden in bedrijven. Uit ervaring blijkt dat werknemers na zo’n getuigenis nadenken over hun eigen gedrag in het verkeer. De basis voor elke gedragsverandering.

Hoe garandeert u de veiligheid van uw medewerkers tijdens/na nieuwjaarsreceptie?”

In 75% van de ondernemingen in België is een nieuwjaarsreceptie een terugkerende gewoonte. Medewerkers zetten zich een heel jaar in voor uw onderneming en verdienen een feestje. Om die medewerkers na zo’n feestje ook veilig naar huis te laten gaan, enkele tips:

  • u beloont medewerkers die zich vrijwillig aandienen als BOB;
  • u organiseert met het bedrijf een taxidienst voor de feestvierders;
  • u kiest ervoor om alcohol te serveren maar het te beperken tot maximaal 2 glazen per persoon;
  • u zorgt dat de feestvierders zichzelf kunnen testen met een alcoholtester (Dräger A6000) bij het verlaten van de receptie
  • u laat alle medewerkers naar huis brengen (taxi of BOB) die positief blazen
  • u kiest ervoor om geen alcohol te serveren en serveert een non-alcoholische cocktail die minstens even lekker is;
  • u organiseert uw nieuwjaarsfeest in een hotel en laat uw medewerkers overnachten;

Nieuwjaarsrecepties zijn niet de enige gelegenheid waarop de veiligheid van uw werknemers belangrijk is. Er is een duidelijk wettelijk kader, zoals bijvoorbeeld CAO 100 die u verplicht een preventief alcoholbeleid in de onderneming te voeren. U bepaalt zelf welke regels u voert omtrent alcoholverbruik tijdens de werkuren en tijdens ‘sociale activiteiten’ zoals een bedrijfsfeest.

Werk maken van een beleid rond verkeersveiligheid in uw onderneming is belangrijk, maar niet evident. Met het handboek van vzw Rondpunt kunt u een integraal beleid uitwerken om verkeersongevallen te voorkomen en aandacht te hebben voor de opvang en re-integratie na een ongeval.

De verkeersgetuigenissen van vzw Rondpunt zijn een eerste stap naar verkeersveiligheid binnen uw bedrijf. Het verhaal van een betrokkene bij een verkeersongeval zorgt ervoor dat uw medewerkers vatbaarder zijn voor aanbevelingen rond veilig gedrag in het verkeer en met elkaar hierover in dialoog gaan. Rondpunt testte dit reeds binnen verschillende bedrijven.

Bron: Unizo

Volgende lezen

Politie wil met vliegende brigades pakkans verhogen
Strengere alcohollimiet

Laat een reactie achter

Alle reacties worden gemodereerd voordat ze worden gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Snelle levering

Wij verzenden snel en duurzaam. Onze producten worden veilig verpakt zodat ze perfecte aankomen.

Uitstekende klantendienst

Onze klantendienst staat klaar om snel te helpen, professioneel en vriendelijk,
dit 24/7 x 365

Veilige betaling & privacy

Veilige betaling (SSL-encryptie) en bescherming van persoonlijke gegevens zijn onze top prioriteit.